Dragon Flagga

Dragon Flag är en avancerad kärnövning som främst tränar magmuskler, höftböjare och ländryggen. Denna övning är känd för att vara en av Bruce Lees favoritövningar för att bygga kärnstyrka. Dragon Flag kräver stor kontroll och styrka i hela kroppen, speciellt i core och höfter, och är perfekt för dig som vill ha en utmanande magövning.

Korrekt form och teknik

Följ denna steg-för-steg-guide för att utföra Dragon Flag korrekt:

  1. Börja med att lägga dig på en bänk eller plan yta. Håll händerna bakom huvudet och greppa bänken eller en stabil yta för stöd.
  2. Aktivera dina kärnmuskler och lyft upp benen mot taket samtidigt som du håller hela kroppen rak.
  3. Sänk långsamt ner kroppen igen, men se till att ryggen inte nuddar ytan. Hela kroppen ska förbli i en rak linje.
  4. Behåll kontrollen under hela rörelsen och lyft tillbaka kroppen till utgångsläget.

Se den här videon som visar hur man utför Dragon Flag :

Vanliga fel

Här är några vanliga misstag som ofta görs under Dragon Flag och hur man undviker dem:

  • Att utföra för snabbt: Ett av de vanligaste misstagen är att utföra rörelsen för snabbt. Detta kan leda till dålig kontroll och minskad effektivitet. Utför övningen långsamt och med kontroll för bästa resultat.
  • Böjd rygg: Många låter ländryggen böjas under rörelsen, vilket kan leda till skada. Håll din kropp så rak som möjligt under hela rörelsen för att undvika belastning på nedre delen av ryggen.
  • Brist på core-stabilitet: Om du inte engagerar din core tillräckligt, kommer du att tappa kontrollen över träningen. Se till att hålla din kärna tät hela tiden.

Ändringar och variationer

För de som är nya med Dragon Flag finns det enklare versioner av övningen:

  • Modifierad Dragon Flag: Om hela Dragon Flag är för utmanande, försök att börja med att bara lyfta höfterna och inte hela kroppen. Detta kommer att hjälpa dig bygga styrka gradvis.
  • Böjning av knän: Böjning av knäna under rörelsen gör övningen lättare genom att minska belastningen på kärnan.

Se en annan video av Dragon Flag med ett alternativt tillvägagångssätt:

Antal reps och set

Dragon Flag är en krävande övning, så det är viktigt att lyssna på din kropp. För nybörjare rekommenderas det att börja med 3 set med 3-5 reps. När du blir starkare kan du öka till 3 set med 8-10 reps. Kom ihåg att ta pauser mellan seten för att låta din core vila.

Andningsteknik

Korrekt andningsteknik är avgörande för att behålla kontrollen under hela träningen. Andas in djupt innan du börjar rörelsen, och andas ut långsamt när du sänker kroppen mot ytan. Andas in igen när du höjer kroppen tillbaka till startpositionen.

Tillbaka till blogg