
Mitä ovat pronaatio, alipronaatio ja ylipronaatio?
Pronaatio
Kehoillamme on oma järjestelmänsä iskunvaimentamiseen, jota kutsutaan pronaatioksi. Se on rullaava liike, joka tapahtuu, kun asetamme jalan maahan, ja normaalisti se alkaa kantapään ulkoreunasta ja rullaa sitten eteenpäin isovarpaaseen. Se on tärkeä toiminto kehossamme kuormituksen jakamiseksi, jota jalka joutuu kestämään.
Se, että me yli-pronaatiota tai yli-supinaatiota on yleensä synnynnäistä, ja on tärkeää muistaa, että se on täysin luonnollista. Jostain syystä jotkut ovat syntyneet vahvempina tietyillä tavoilla ja tietyillä alueilla kuin toiset, mikä voi johtaa ongelmiin. Vääränlaisten jalkineiden käyttö voi aiheuttaa erilaisia vammoja riippuen pronaatiotyypistäsi. Yksi tapa löytää täydelliset kengät sinulle on kokeilla erilaisia kenkiä ja tuntea, mikä on mukavinta jaloillesi.
Ylipronaatiosta
Ylipronaatiolla tarkoitetaan, että jalan sisäsyrjä nilkan kohdalla liikkuu liiallisesti sisäänpäin, esimerkiksi jalan osuessa maahan kävellessä tai juostessa, mutta kun istut mukavasti tuolilla, ylipronatoitu jalka näyttää täysin normaalilta.
Toisin sanoen jalan muutos näkyy vain, kun paino kohdistuu jalalle, ja jalan tilanne muuttuu vain vähän, kun jalka saa tukea esimerkiksi pehmeiltä alustoilta kuten matolta. Ylipronaation aiheuttama ongelma on se, kuinka kauan jalka pysyy pronaatioliikkeessä ja kuinka syvälle se menee; tämä estää jalkaa palaamasta ja pronaatiosta siirtymästä supinaatioon.
Jokainen askel, jonka otamme ylipronatoidulla jalalla, aiheuttaa kehon epätasapainoa ja liiallista kulumista jänteissä, nivelissä, lihaksissa ja nivelsiteissä.
Tyypillisiä oireita, joita voi kokea ylipronatoiduilla jaloilla, ovat muun muassa:
- Plantar fasciitis / kantapääpiikki
- Achillestendiniitti
- Jalkapohjakipu
- Selkävaivat
- Sääriluun tulehdus
- Polvikipu
Miten voit kotona tarkistaa, onko sinulla ylipronaatiota, selitämme myöhemmin tässä artikkelissa.
Alipronaatiosta
Alipronaatiolla tarkoitetaan, että jalkasi voivat olla jäykät ja niillä on korkea jalkapöytä ja kaari. Joissakin tapauksissa ainoastaan kantapää ja varpaat ovat kosketuksissa maahan. Rasitus on tällöin liiallista verrattuna niihin, joilla on normaali pronaatio. Tämä tarkoittaa, että alipronatoidut jalat tarvitsevat ehdottomasti paljon iskunvaimennusta vammojen välttämiseksi.
Syynä jalkojesi supinaatioon on yleensä synnynnäinen, mutta se voi myös johtua heikosta jalkojen, nilkan tai jalan lihaksesta - heikkous voi johtua:
- Vääristä jalkineista
- Väärästä kehon asennosta
- Vammasta, jonka olet saanut jalkaan, mikä on aiheuttanut ongelmia lihaksille tai jänteille
Liiallisen supinaation omaava jalka ei pysty sopeutumaan käveltävään alustaan, ja jalan ympärillä olevien lihasten ja luiden on työskenneltävä kovemmin kehon tasapainon ylläpitämiseksi. Tämä aiheuttaa ajan myötä jännityksiä kehon eri osissa, mukaan lukien pohkeet, polvet, lonkat ja selkä – ja johtaa vammoihin. Jos tämä ei pelota, voi tämän ajatella niin, että se heittää talikan rattaisiin koko kehollesi ja aiheuttaa virheasentoja ja vammoja, jos ongelmaa ei korjata.
Samoin kuin ylipronaation tapauksessa, voit huomata tämän tyyppisen pronaation, kun asetat painoa jalalle. Toisin kuin ylipronaatti, alipronatoivalla jalalla jalka kääntyy ulospäin.
Mitä voit tehdä itse:
- Käytä kenkiä, joissa on erityisen hyvä pehmustus ja jotka mahdollisesti tarjoavat lisätukea jalan pitkittäiskaarelle.
- Vältä korkeakorkoisia kenkiä ja kenkiä, joissa on ohuet pohjat. Jos sinulla on kengät, joissa on ohut pohja, osta sisäpohjallinen, joka tarjoaa lisätukea.
- Vältä kävelyä ja juoksua kovilla alustoilla, kuten betonilattioilla, koska jalkasi viihtyvät paremmin pehmeällä alustalla. Tämä edistää jalkojen lihasten ja nivelten toimintaa. Jos työskentelet sairaalassa tai muussa paikassa, jossa on kova alusta, investoi kenkiin, joissa on hyvä vaimennus, jotta kantapääsi ei kulutu liikaa.
Näin tarkistat asian itse
Ohjeet ylipronaation tarkistamiseen:
Nopea ja helppo tapa nähdä, ylipronoitko, on tarkastella käyttämiesi kenkien pohjia ja nähdä, missä kuluminen on suurinta. Jos suurin osa kulumisesta on pohjan sisäosassa lähellä kantapäätä ja isovarvasta, on suuri todennäköisyys, että ylipronoit. Saatat myös huomata, että kenkäsi kallistuvat sisäänpäin, kun katsot niitä tasaisella alustalla.
Seuraavaksi ota sukat pois ja katso paljain jaloin jalkojasi. Onko sinulla matala kaari tai lattajalka? Tämä voi olla toinen merkki ylipronaatiosta.
Ylipronoit myös usein seuraavia oireita:
- Kipu kantapäässä tai jalan kaarella
- Lattajalka
- Kovettumat
- Kipu polvessa, lonkassa tai selässä
- Vasarakärki
Toinen näppärä tapa tarkistaa ylipronaation on katsoa etureittäsi. Seuraa luuta polvesta nilkkaan. Jos se kulkee jalan sisäpuolelle, saatat ylipronata. Ihanteellisesti luun tulisi kulkea kohti pikkuvarvasta tai sen viereistä varvasta.
Ohjeet alipronaation tarkistamiseen:
Voit käyttää seuraavia menetelmiä itse tarkistaaksesi kotona, onko sinulla liiallista supinaatiota, joka on toinen nimitys alipronaatiolle, jaloissasi.
Kuten ylipronaation tapauksessa, voit tarkistaa kengät nähdäksesi, missä kulumas näkyy eniten. Normaalisti kengän kuluminen tapahtuu kantapään ulkoreunasta kohti keskiosaa. Jos kuitenkin kenkäsi kuluminen on enemmän ulkoreunalla, saatat supinoida.
Seuraavaksi ota taas sukat pois ja katso paljain jaloin jalkojasi. Tällä kertaa kostuta jalkasi ja aseta koko painosi alustalle tai pinnalle, josta ylimmän jalanjäljen voi helposti nähdä; voit käyttää myös ruskeaa tai tummaa paperia tai vastaavaa sen tekemiseksi näkyväksi.
Jos noin puolet jalkakaaresta näkyy, sinulla on todennäköisesti normaali pronaatio. Jos kuitenkin näkyy hyvin vähän tai ei lainkaan merkkejä jalkakaaresta, sinulla on todennäköisesti alipronaatiota.
Juoksukengät ja ylipronaation vaikutus
Niille, joilla on ylipronaatiota, sopivat kengät, joissa on hyvä iskunvaimennus ja tuki liikakuormituksen ehkäisemiseksi ja vammojen estämiseksi. Meidän juoksukengät on suunniteltu erittäin hyvällä pehmusteella, joka tarjoaa tarvitsemasi tuen, jos ylipronaat. Tutustu lenkkareihimme täällä!
Haluatko lukea lisää harjoitteluun sopivista kengistä? Tutustu artikkeliimme kuinka löytää oikeat kengät!